Bent u al bezig met industrie 4.0?

door | 1 november, 2018 | Blog

“Ben jij al bezig met industrie 4.0-zaken?”, vroeg ik laatst aan een toeleverancier in de High Tech Industrie. “Ja hoor, we hebben op bijna alle 5-assige machines een automatische belading staan”. Toen werd mij nog een keer duidelijk dat we in de BV Nederland nog een lange weg hebben af te leggen. Terwijl de mogelijkheden er al sinds 2011 zijn en het in Duitsland bijvoorbeeld al breed wordt ingezet. “We lopen toch niet achter?”, hoor ik u denken. Jawel, we lopen achter.

Om te kunnen blijven concurreren moet het proces worden geautomatiseerd en niet alleen je machine. We moeten af van het denken dat de efficiëntie van de machine het belangrijkste is bij een productieproces. Als je met meer dan vijf machines werkt moet je in tijd gaan denken, in doorlooptijd en niet in efficiëntie alleen. Teveel aan efficiëntie op een bepaalde plek in het proces kan zelfs tot een bottleneck leiden omdat de vervolgstappen deze productie hoeveelheid niet kan verwerken. Kijken in je proces waar het product ligt te wachten totdat het de volgende stap in kan gaan. Bottle-necks aanpakken en oplossen, inventariseren, standaardiseren en automatiseren.

Voor de gemiddelde ondernemer in de metaalindustrie is dit wel even wennen. Ze zijn opgeleid als metaalbewerker voor het traditionele vakmanschap dat je met een stuk materiaal, gereedschap en machine iets volgens tekening perfect kunt maken. En daar zijn we ook heel erg goed in: we hebben goeie opdrachtgevers, goede mensen en leveren kwalitatief ook goede producten, vaak nog op tijd ook. Hoe dit echter tot stand komt is vaak in een hectische omgeving waarbij goede mensen met slechten processen werken.

Het traditionele vakmanschap is echter aan het verdwijnen. We spreken inmiddels over proces engineers die het maakproces zodanig gaan voorbereiden, dat het product onbemand geproduceerd kan worden.

Dat is misschien veel gevraagd, maar het is de enige manier om je te onderscheiden van je concurrerende buurman. Die buurman heeft namelijk vergelijkbare mensen in dienst, hetzelfde soort machines, gereedschappen en CAM-software dus waar onderscheid je jezelf nu mee? Om je te onderscheiden van je concurrentie moet je het proces optimaliseren zodat je levertijd en leverbetrouwbaarheid beter is dan je concurrent.

Procesoptimalisatie doe je o.a. door te automatiseren en te digitaliseren. Ik vind het nog steeds opvallend hoe weinig productiemanagers realtime inzicht in hun eigen productie hebben, terwijl ze op hun smartphone op afstand wel de verwarming thuis kunnen regelen en de opbrengst van hun zonnepanelen kunnen zien. Met MES Software kan dit al vele jaren voor productieomgevingen.

Als door deze optimalisatie dan ook nog meer onder aan de streep over houdt, heb je optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van industrie 4.0.