Holmatro, Raamsdonksveer

“Heel snel programmeren vanuit 3D-CAD mét intelligent gebruik van PMI. Precies wat wij nodig hadden voor onze volgende stap.” Dat is kort samengevat de mening van Joost van Eijk, hoofd verspaning van Holmatro Rescue Equipment in Raamsdonksveer, over het CAI-systeem van PAS Technology.

“Heel snel programmeren vanuit 3D-CAD mét intelligent gebruik van PMI. Precies wat wij nodig hadden voor onze volgende stap.”

 

Joost van Eijk
Hoofd verspaning, Holmatro

Brief Case

Probleemstelling

De meetkamer vergde veel tijd en werd een bottleneck voor de voortgang van het totale proces.

Oplossing

Wij zochten een programmeeroplossing zoals een CAM-systeem voor verspanende machines. Al snel werd duidelijk dat we de oplossing niet moesten zoeken bij de bestaande CAM- systemen, maar in een dedicated CAI-oplossing.

Resultaat

CNC-Consult levert een softwaresysteem voor CAI (Computer Aided Inspection). Hiermee hebben wij een verbetering behaald van ruim 50% op ons huidige meetproces. De investering was in korte tijd terugverdiend!

De hydraulische gereedschappen en systemen van Holmatro worden wereldwijd gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en Special Tactics-operaties. Dit soort toepassingen vraagt onder alle omstandigheden om betrouwbaar materieel. Om er zeker van te zijn dat Holmatro-gebruikers hun specialistische werk optimaal kunnen uitvoeren, streven ze ernaar de ‘best-in-class’ marktleider te zijn door baanbrekende technologie in te zetten.

“Door de producten nauwgezet te controleren, kunnen we het maakproces monitoren en bijsturen. Dat is essentieel om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen”, aldus Jos Schaareman, Quality Controller bij Holmatro. “Dit is ook in de meetkamer van belang. Hier worden de producten met de beste middelen gecontroleerd op nauwkeurigheid. Eén van de belangrijkste instrumenten die wij op onze meetkamer hebben is de DEA Mistral 775 computergestuurde meetmachine (CMM). Deze, door Hexagon Metrology geleverde CMM, wordt aangestuurd met PC-DMIS software. Het programmeren van deze machine werd tot voor kort ook gedaan met de meegeleverd software. Dat ging op zich goed, maar kon soms zeer tijdrovend zijn, omdat alle maat-, vorm- en plaats toleranties afzonderlijk geprogrammeerd dienden te worden”, aldus Jos.

Holmatro is continu op zoek naar procesverbeteringen. Door verdere automatisering gaan we stappen zetten. “Omdat kwaliteit hoog in het vaandel staat, moet er veel gecontroleerd worden om het productieproces te monitoren. Dat zorgde ervoor dat de meetkamer een bottleneck werd voor ons totale proces”, aldus Joost van Eijk. “In plaats van het bijplaatsen van een extra meetmachine en extra menskracht, zochten wij een andere oplossing. Het maken van de meetprogramma’s vergt het meeste tijd in het totale meetproces. Wij zochten een programmeeroplossing zoals een CAM-systeem voor verspanende machines. Al snel werd duidelijk dat we het niet moesten zoeken bij de bestaande CAM- systemen, maar bij een dedicated softwaresysteem. De oplossing werd gevonden tijdens een seminar bij CNC-Consult & Automation. Samen met een aantal andere bedrijven waren wij uitgenodigd voor de presentatie van een CAI-systeem. Ik kan mij nog goed onze eerste reactie herinneren. Tijdens de presentatie stootten Jos en ik elkaar aan en zeiden tegen elkaar: Dit is precies wat wij nodig hebben!”